Hvad er forskellen på den gratis og den betalte version af ChatGPT? Og er det pengene værd?

Sammenligning af GPT 4.0 og GPT 3.5
Er det værd at bruge penge på den betalte version af ChatGPT? Vi forklarer forskellene og giver vores bud på, om du skal gøre det.

Vi slipper nok ikke for at snakke om kunstig intelligens/AI i fremtiden. Derfor giver det også mening at sætte sig ind i, og blive klogere på nogle af de værktøjer, der bliver nævnt i medierne. Det mest populær værktøj er ChatGPT. Der findes en gratis version og en betalt version. Tidligere skulle man oprette en bruger for at benytte den gratis version. OpenAI har dog netop gjort modellen tilgængelig uden du behøver at oprette dig som bruger. Men hvad er forskellen imellem den betalte og den gratis version? Og giver det mening at betale de 20$ som det koster pr. måned? Dette gør vi dig klogere på i denne artikel, så du kan træffe din beslutning på et bedre grundlag.

 

Hvad er ChatGPT?

Du kan læse mere i detaljer om hvad præcis ChatGPT er her. Her følger den korte forklaring. ChatGPT er en avanceret chatbot udviklet af OpenAI. GPT står for generative pre-trained transformer. Disse GPT-modeller er store sprogmodeller (LLMs), der både kan ”forstå” meningen i det du skriver, samt genere tekst på et niveau, som man ikke tidligere troede var muligt. Den gratis version af ChatGPT benytter den model, som hedder GPT-3.5, mens du får glæde af den nyere mode GPT-4, hvis du betaler.

 

Gratis vs. betalt version af ChatGPT

Gratis version af ChatGPT (GPT-3.5)

Før vi begynder at snakke om mangler, så er det værd at huske på, at selv AI eksperter var ved at falde bagover, da OpenAI offentligt åbnede for adgangen til deres GPT3.5 tilbage i november 2022. Og selvom den efterhånden ikke er helt ny, så kan den gratis version stadig hjælpe med mange opgaver. Samtidig får du mulighed for at lege, teste prompts- og spørgsmål af, uden du behøver at betale. Jeg vil ikke snakke så meget om hvad du ikke får, da jeg hellere vil fremhæve det når vi snakker om GPT4, men du skal være forberedt på, at de betalte brugere naturligvis prioriteres, så du riskikerer derfor langsomere svartider, selvom modellen er mindre avanceret.

 

Begrænsninger af gratis version

GPT-3.5 har flere begrænsninger sammenlignet med GPT-4. Den gratis version har et tidligere ”videnssnit”, det vil sige at dataen den er trænet på er ældre. Derfor vil du oftere få et forkert svar, hvis du spørger ind til nyere viden. Ved denne artikels udgivelse var forskellen ca. 2 år (ultimo 2021 vs. Ultimo 2023). Derudover er der begrænsninger for hvor mange beskeder/prompt du kan sende. Pt. 40 beskeder pr. 3. time.

 

Illustration der viser, at GPT3.5 er trænet på data frem til september 2021 og GPT4 data frem til december 2023.

For hvem er gratisversionen tilstrækkelig?

Den gratis version af ChatGPT er tilstrækkelig for brugere med minimale behov, der ikke kræver de avancerede funktioner, der findes i den betalte version. For eksempel er det velegnet til personligt brug, simple forespørgsler der ikke kræver nyeste viden.

 

Betalt version af ChatGPT (GPT-4)

Den betalte version, ChatGPT Plus, koster $20 om måneden og giver adgang til den nyeste model, GPT-4. Derudover findes der også en Team og en Enterprise version. Men i denne artikel vil vi holde fokus på ChatGPT Plus

 

Fordele ved den betalte version

Generelt set kan man sige at GPT-4 er klogere. Det er svært at sætte et tal på, men folk der vurdere disse forskellige bots, forsøger alligevel. Om det så OpenAIs ChatGPT’er eller andre modeller som Anthropics Claude eller Googles Gemini. Der findes mange test, men den de fleste nemmest kan relatere til, er at de bliver testet i hvor godt de ville klare den amerikanske jura eller lægeeksamen. Og her scorer GPT-4 markant højere end GPT-3.5. Dette betyder at man typisk vil få mere præcisse svar og et mere nuanceret svar. Og på dansk synes jeg personligt at sproget har fået et tydeligt løft, og virker mindre generisk.

 

Derudover får man adgang til forskellige tilføjelser som custom instructions (Customize ChatGPT), GPTs store, MyGPTs, billedegenerering, dataanalyse, mulighed for at uploade filer og billeder, samt adgang til internettet mm.

 

For hvem giver den betalte version mening at købe?

Bruger du allerede ChatGPT ugentligt eller påtænker de at benytte ChatGPT professionelt. Så er de 20$ givet godt ud. Deler man det ud på de timer, som man kan spare pr. måned eller kvaliteten man kan få hjælp til at hæve, så er det efter min mening en nobrainer. Det er bare ærgeligt hvis det er 150 kroner, der gør at du ikke får det optimale ud potentialet.

 

Forskelle mellem GPT-3.5 og GPT-4

Præcision og nuancer

Som nævnt tidligere er GPT-4 mere præcis og nuanceret end GPT-3.5. Selv skriver OpenAI at GPT-4 er “10 gange mere avanceret” end sin forgænger. Dette betyder ikke at svaret er du får er10 gange mere rigtigt. Men det betyder at den bedre forstår kontekst og oftere producerer svar ud fra hvad du faktisk mener.

 

Hukommelse og kontekst

GPT-4 har også en længere arbejdshukommelse (Tokens den kan arbejde med på en gang). Hvis du arbejder professionelt med ChatGPT via API er tallene højere. Men i den betalte version vi snakker om har du 8.192 tokens til rådighed og i den gratis 4.096 tokens. Konkret betyder det hvor mange ord du kan give den, og den kan svare dig, uden den bliver forvirret og ikke kan forstå hele konteksten af samtalen. Typisk svarer et ord til 1,1 token.

 

Tilpassede GPT’er og bots

GPT-store (App store)

Med ChatGPT Plus kan brugere få adgang til GPT-butikken, hvor de kan finde og bruge tilpassede GPT bots med særlige færdigheder og træning. Dette er ikke tilgængeligt i den gratis version. Det er alt fra små programmer, der kan læse korrektur, til GPTs der kan hjælpe dig med at finde viden i videnskabelige artikler.

 

Samtidigt vinder løsninger frem, hvor der i højere grad er adgang til virksomheders egne service. Bl.a. er det i USA muligt at få priser på de rejser, som man har fået hjælp af ChatGPT til at planlægge.

 

Plugins

Tidligere havde man adgang til plugins. Dette har de lukket ned for i maj 2024. Og de funktioner, som man kunne benytte i via plugins er i dag rykket over i GPT-store.

 

 

Eksempel fra OpenAIs egen hjemmeside på Dall-E

Multimodale evner

Billedgenkendelse og generering

GPT-4 er multimodal og kan analysere både tekst, billeder og stemmer. Det kan generere billeder med DALL-E 3 og analysere billeder, hvilket den gratis version ikke kan.  Det vil sige du kan spørge, der er på billedet og den kan forklare hvad det er. Det kan både være tekst eller hvilken type blomst du har taget et billede af.

 

Stemmeanalyse og -svar

Den betalte version kan også tage imod stemmekommandoer og respondere med en naturlig, menneskelignende stemme. Personligt er jeg dybt imponeret over kvaliteten, og vurdere at den er bedre end både Siri i iPhone og Googles service i Android.

 

Dataanalyse og integrationer

Databehandling og uploads

GPT-4 har avancerede dataanalysefunktioner, herunder muligheden for at uploade og analysere filer, hvilket ikke er tilgængeligt i GPT-3.5. Konkret kan du uploade filer der er meget større end man skulle tro. Jeg har txt. filer på + 3.000.000 tegn og CSV filer med + 50.000 linjer. Og fordelen er at du ikke behøver kende de tekniske termer eller være ekspert i Tableu eller andre programmer, men blot fokusere på hvad du vil med analysen, så guider ChatGPT dig igennem.

 

Adgang til internettet

Den betalte version kan tilgå internettet. Det kræver dog, at du benytter deres GPT hvis du vil have den til at fungere ordentligt. Men så har du også mulighed for at give hjemmesider, hvor den kan hente data fra, eller lave søgninger, hvor svaret så bliver givet direkte i ChatGPT.

 

Forskelle i brug for virksomheder

Som tidligere nævnt er den betalte version mere avanceret. Så hvis du som virksomhed har tænkt dig at give dine ansatte lov, så kan du ligeså godt give dem det bedste materiel. Jonas Vingegaard stiller heller ikke op på en gammel havelåge i Tour De France 😊

 

Kvinde der overvejer, hvad hun skal vælge

Hvilken version skal du vælge?

Valg baseret på brug og behov

Som alt andet afhænger det af dit behov. Det kan dog være svært at definere. Så vil som udgangspunkt sige, at hvis du bare vil teste og lege lidt, så start ud med den gratis. Hvis du skal bruge det professionelt, så invester i den betalte version. Men forvent også, at det kræver at du “træner” i ChatGPT, før du får fuldt udbytte.

 

Budgetovervejelser og fremtidig vækst

Mens den gratis version er omkostningsfri, er den betalte version en investering på $20 om måneden. Hvis du forventer at bruge AI i stigende grad, kan det være en god idé at starte med den betalte version for at drage fordel af dens avancerede funktioner og forbedrede ydeevne.

 

Konklusion

Personligt var jeg dybt imponeret da jeg første gang så GPT-3.5 i aktion. Og kan stadig fascineres, når jeg ser hvordan den bare skriver derudaf. Dog er jeg også blevet mere opmærksomme på begrænsningerne og blevet ekstremt glad for de muligheder, der findes i den betalte version af ChatGPT. I sidste ende er det dit valg, men hvis du tænker at bruge ChatGPT i dit arbejde, så er de 20 $ pr. måned alle pengene vær.

© ChatGPTkursus.dk 2024