Hvad er ChatGPT? Hvad kan det? Og hvad kan det ikke?

Eksempel fra ChatGPT. I chat feltet står "Hvad er ChatGPT)"
Årets ord i 2023. 100 millioner brugere på 2 måneder. De fleste har hørt om ChatGPT, men hvad er ChatGPT egentlig? Bliv klogere her

OpenAI/ ChatGPT er den virksomhed der hurtigst har nået 100 millioner brugere. Og i 2023 blev ChatGPT kåret til årets danske ord af DR og Dansk Sprognævn. Derfor har de fleste hørt om ChatGPT. Men der er stor forskel på deres viden om ChatGPT. For hvad er ChatGPT egentlig? Hvad kan det? Og hvilke begrænsninger findes der? Det vil vi gøre dig klogere på i denne artikel.

 

Hvad er ChatGPT?

Chat Generative Pre-trained Transformer er den korrekte betegnelse for ChatGPT. Men det er der ingen der kalder det i daglig tale. Hvis vi skal tage det et niveau ned, så alle kan være med, så er ChatGPT en avanceret sprogmodel også kaldet LLM. Den er trænet på en massiv mængde data, så den kan forstå og genere naturligt lignende sprog.

 

Selvom man kan føle at ChatGPT forstå hvad man siger. Så er den i virkeligheden ”bare” en ekspert i at forudsige det næste ord på baggrund af en masse udregninger. Dette er naturligvis meget forsimplet, da der ligger en masse ting bag. Men hvis vi tager den et niveau yderligere ned, så kunne et eksempel være at vi har sætningen ”Musen spiser….”. Her vil ChatGPT så foretage en udregning kombineret med en ”tilfældighedsgenerator” så i 99% af tilfældene vil den skrive ost, 0,8% pølse og de sidste 0,2% af tilfældene vil være andre forslag.

 

Hvad svaret ender med bliver påvirket af følgende:

  1. Sprogmodellen og hvordan den er trænet (eks. ChatGPT)
  2. Hvad du giver af instrukser/ spørgsmål du stiller?
  3. Hvad ChatGPT tidligere har skrevet i den tråd du er i gang med.
  4. Tilfældigheder

 

Når du skriver til ChatGPT (kaldet en prompt), går ChatGPT altså i gang med at genere et relevant og sammenhængende svar på bagrund af den massive mængde træning, den har modtaget. Oftest med en kvalitet, så man nemt kan forveksle det med en rigtig person.

 

Billede af forside af OpenAIs hjemmeside

Tekniske detaljer

Nu bliver det lidt teknisk. Så hvis du ikke er teknisk interesseret, så spring bare videre til næste afsnit 😊 Og denne viden er ikke relevant for 99% af alle danskere. For at gøre det nemmer at forstå bedte jeg ChatGPT om en forklaring alle kan forstå. Her fik jeg dette svar:

 

”Forestil dig, at du har en stor kasse fuld af byggeklodser i forskellige farver og former, som repræsenterer ordene i en tekst. Du vil gerne skabe noget, der kan forstå, hvad disse klodser betyder, når de sættes sammen på forskellige måder.

 

Det er her ChatGPT kommer ind i billedet. ChatGPT er som den bedste kombinerede ingeniør, arkitekt og barn der elsker Lego og forstår hvordan disse klodser sættes sammen, så det giver mening.

 

ChatGPTs evne udføre denne opgave skyldes det, der hedder en “transformer”. Det svarer til at personen vi snakkede om før har fotografisk hukommelse og på en gang kan se og rumme alle de forskellige klodser og efterfølgende sætte dem sammen, så de passer perfekt.

 

Og det er ikke kun det, at personen kan huske klodserne. Alle parametre tages med i beregningen vinkler, højde, bredde, tyngde mv. når klodserne skal sammensætes.

 

Det er denne teknik eller transformere, der gør at det føles som ChatGPT kan forstå dig. Og herefter komme med et svar, der føles som om er lavet af et menneske.”

 

ChatGPTs udvikling

Siden lanceringen har ChatGPT gennemgået flere udviklingsstadier:

 

  • GPT-1: Introducerede generativ sprogmodellering med overførsel af læring i 2018.
  • GPT-2: Havde 1,5 milliarder parametre og forbedrede tekstgenerering i 2019.
  • GPT-3: Blev kendt for sin alsidighed inden for mange NLP-opgaver i 2020.
  • GPT-3.5: Adresserede nogle begrænsninger og reducerede fejlagtige svar i 2022.
  • GPT-4: Er multimodal og accepterer både tekst- og billedinput. Den viser mere menneskelignende evner inden for ræsonnement, kreativitet og sprog i 2023.

 

Hvad gør ChatGPT anderledes?

Der hvor ChatGPT for alvor fik opmærksomhed, var da de lancerede GPT-3. Før denne model, var der mange modeller, der alle så interessante ud, men ingen havde for alvor skildt sig ud. Men det ændrede sig med denne lancering. Folk følte sig forstået i højere grad og svarene var bedre end hvad man tidligere havde set. Både fra deres tidligere modeller og deres konkurrenter i branchen.

 

I dag er der flere spillere og sprogmodeller, der kan meget af det samme som ChatGPT kan. Der jeg personligt mener de skiller sig ud, og hvor de har et forspring, er deres økosystem og mængden af brugere. De har deres GPT store (APP Store), som jeg forventer vil vokse markant resten af 2024. Mange af disse ting er dog kun tilgængelige i den betalte version af ChatGPT. Du kan læse mere om forskellen på den betalte og gratis version her.

 

Billede af ChatGPTs GPT store

Der er ingen andre konkurrenter, som har en lignende ”butik”, og med mængden af brugere er det også her, at det er mest interessant for de fleste udviklere at lægge deres tid. Lidt som man så det med Apple og deres iPhone.

 

Hvad kan ChatGPT bruges til?

Der er mange ting ChatGPT kan bruges til, så dette er blot et lille udsnit. Det kommer dog ikke fra den ene dag til den anden:

 

  • Kreativ skrivning og tekstgenerering: ChatGPT kan hjælpe med at generere ideer, skrive udkast eller endda færdiggøre hele stykker af indhold, såsom blogindlæg, artikler eller historier.
  • Kundeservice og chatbot-funktionalitet: ChatGPT kan fungere som en intelligent chatbot, der håndterer kundeforespørgsler, giver relevante svar og guider brugerne til de rigtige ressourcer.
  • Kodning og debugging: ChatGPT kan hjælpe med at skrive og fejlfinde kode.
  • Uddannelse og læring: ChatGPT kan forklare komplekse emner og fungere som en virtuel tutor, der er tilgængelig 24/7 og tilpasser sig den enkelte elevs behov.
  • Sprogoversættelse og -forståelse: ChatGPT kan oversætte tekst og hjælpe med sprogforståelse.

 

Hvad kan ChatGPT ikke?

Der er stadig massere af begrænsninger, og det er vigtigt at forstå at alt ikke er guld og grønne skove. Her er nogle eksempler:

 

  • Menneskelige følelser: ChatGPT har svært ved at forstå og reagere på komplekse menneskelige følelser.
  • Begrænset viden: ChatGPT’s viden er begrænset til de data, den blev trænet på.
  • Ingen kildehenvisninger: ChatGPT opsummerer, men henviser ikke til kilder.
  • Ironi og sarkasme: ChatGPT har svært ved at forstå ironi og sarkasme.
  • Hallucinationer: ChatGPT kan opdigte svar og fakta ud af det blå, især hvis du presser den. Den er virkelig en pleaser, så den vil hellere give et forkert svar en sige den ikke ved det.

 

Etik og sikkerhed

Der er også etiske og sikkerhedsmæssige bekymringer ved ChatGPT:

 

  • Plagiering og svigagtig brug: ChatGPT kan bruges til at snyde, kopiere eller sprede misinformation.
  • Bias i træningsdata: ChatGPT kan have bias fra de data, den er trænet på.
  • Erstatning af jobs: ChatGPT kan erstatte nogle jobfunktioner og reducere menneskelig interaktion.
  • Privatlivsproblemer: ChatGPT kan potentielt afsløre følsomme oplysninger.

 

Er ChatGPT en god eller dårlig ting?

Hvis du er på de sociale medier og du har forvildet dig ind i et kommentarspor hvor emnet er AI eller ChatGPT, så har du nok fornemmet, at folk langt fra er enige.

Tavle der viser dårligt og godt.

 

På den ene side står optimisterne, der snakker fremgang effektivisering, der kan give mere tid sammen med vores familier. På den anden side står dem med et mere dystert syn.

Her er hvad jeg mine tanker på bagrund af hvad jeg har oplevet i min egen virksomhed og i mange af de virksomheder, som jeg har undervist.

 

Typisk gennemgår folk denne oplevelse af ChatGPT og AI i løbet af en kursusdag, sat en smule på spidsen:

 

  1. Wow – det er da for vildt – det anede jeg ikke var muligt
  2. Åh nej – hvad skal der ske med mit arbejde og hvad med mine børn/børnebørn
  3. Ahr, så smart er den jo heller ikke, den kan jo ikke bruges til x. Og der er en del begrænsninger.
  4. Det kan helt sikkert hjælpe mig nogle steder, men jeg skal være opmærksom på begrænsningerne.

 

Så ChatGPT eller AI er i mine øjne god, da den kan hjælpe os fri af rutineopgaver og gøre os mere effektive. Samtidig kan de give mindre virksomheder muligheder, der tidligere kun var forbeholdt store virksomheder. Vi skal dog være opmærksom på de faldgruber, der findes.

 

Afrunding

ChatGPT var det, der for alvor fik AI ind i de danske dagligstuer. AI har været omkring os i mange år, om det har været i spamfilteret på din mail, når du skal tegne forsikring eller noget tredje. Det er dog først med ChatGPT, at normale danskere, der ikke er eksperter i IT eller kodning ”nemt” kan få glæde af AI.

 

Så hvis du ikke allerede har prøvet ChatGPT, så besøg chat.openai.com og lav din første prompt. Du skal dog ikke forvente, at du får præcis det output du ønsker i første forsøg. Selvfølgelig vil alle kunne spørge om hvor højt rundetårn er og få det rigtige svar.

 

ChatGPT er meget intuitivt, men som meget andet kræver det øvelse. Her kan du f.eks. tage en genvej med et ChatGPT kursus. Du kan læse mere om vores ChatGPT kurser her.

 

FAQs om ChatGPT

  • Kræver det et telefonnummer at bruge ChatGPT?
    • Nej, OpenAI har åbnet op for, at du kan bruge ChatGPT uden du behøver oprette dig som bruger. Hvis du ønsker en bruger, så kræver OpenAI et telefonnummer under oprettelsesprocessen for at verificere brugerens identitet.

 

  • Kan ChatGPT generere billeder?
    • Ja, det kræver dog at du har den betalte version af ChatGPT. Her har du mulighed for at benytte OpenAIs billedgenereringsmodel DALL-E.

 

  • Hvornår blev ChatGPT lanceret?
    • Det blev muligt at tilgå ChatGPT via hjemmesiden i november 2022. Som er det de fleste forbinder med lanceringen.OpenAI åbnede dog for deres andre modeller via API tidligere.GPT-1 blev lanceret i juni 2018
      GPT-2 i februar 2019
      GPT-3 i juni 2020
      GPT-4 i marts 2023

© ChatGPTkursus.dk 2024