Vil du blive rigtig god til ChatGPT? Det kræver øvelse. Ligesom alt andet. Men bare rolig. Du skal ikke opfinde den dybe tallerken. Der er en vej frem. Denne artikel guider dig på den vej.
Trin 1: Nybegynder – Tag de første skridt
Det er netop blevet muligt at kunne benytte ChatGPT uden at du har en bruger. Men vi anbefaler at du opretter en bruger, samt betaler for et abonnement. Herved har du flere beskeder til rådighed, når du anvender ChatGPTs nyeste model ChatGPT 4o.
Du kan læse mere om forskellen på den betalte og gratis her. Men start med at oprette en konto. Det tager kun et par minutter. Så er du klar til at starte. Begynd med simple prompts. Mærk efter hvad der virker. Og hvad der ikke gør. Vi har lavet 6 tips til, hvordan du kommer godt i gang her.
Lær af dine fejl. Husk, ChatGPT er ikke perfekt. Den kan misforstå ting. Eller digte svar ud af den blå luft.
Trin 2: Let øvet – Byg et solidt fundament
Nu skal du lære prompt engineering. Det lyder måske teknisk. I virkeligheden betyder det at du skal skrive de bedste instrukser og ”chats”. Men det handler mest om strukturering. Vær specifik i dine prompts. Giv masser af kontekst. Del store opgaver op i mindre bidder. Brug de rigtige nøgleord.
“Jo flere kriterier du giver, desto mere fokuseret bliver svaret. Dermed ikke sagt du skal skrive en hel A4 side. Men at gå fra 2 linjer til 6 linjer gør normalt en kæmpe forskel”
Det tager ikke lang tid at komme i gang, men det kræver en del øvelse og evt. træning/ uddannelse virkelig at mestre det.
Trin 3: Kompetent – Integrer ChatGPT i din hverdag
Du har nu grudforståelsen på plads. Nu handler det om at identificere, hvor det giver mening ift. Dine arbejdsopgaver. Research, opsummering, brainstorm, analyse? Gør den til en del af de opgaver du sidder med. Det er også i slutningen af trin 3/ start trin 4, at det typisk giver mening at kigge på at lave egne GPTs/Skabeloner. Især hvis man sidder med den samme typer opgave flere gange pr. måned. Og endnu bedre hvis det er flere gange ugentligt.
Når du sidder med skabeloner giver det også mening, at du bruger mere tid, på at komme helt tæt på et ”perfekt” output. Oftest vil jeg anbefale, at du stiller dig tilfreds med f.eks. 80% hvis du laver noget, der kun skal bruges en gang. Så giver det mere mening at justere de sidste 20% færdig manuelt. Du har stadig sparet 50% af tiden det normalt vil tage, og fortsætter du med at justere til i ChatGPT, risikerer du pludselig gevinsten ryger.
Drejer det sig derimod om et nyhedsbrev eller andet, der bliver skrevet hver uge eller måned, så giver det mening at justere til og teste, så du kan ramme 95-100%, da det vil tjene sig ind i længden.
Tag en genvej med et ChatGPT-kursus
Vil du spare tid? Og undgå faldgruber? Så overvej et ChatGPT kursus. Du skal stadig eksperimentere selv. Det er en vigtig del af læringen. Men et kursus giver dig de rette teknikker. Og du lærer at undgå de typiske fejl. Det kan spare dig mange timers frustration. Typisk vil man på et kursus med efterfølgende opfølgning kunne springe direkte til step 3-4 stykker, alt efter hvilke digitale kompetencer, man besidder i forvejen.
Desuden vil man typisk blive opmærksom på de faldgruber og muligheder, der findes. Hvilket gør det nemmere at fortsætte ”rejsen” selv efterfølgende.
Trin 4: Avanceret – Udnyt mere af potentialet
Det er her effektiviteten og den højere kvalitet virkelig bliver mulig. Desværre kræver det tid, og at man kommer igennem step 1-3 først. De første steps kan dog tages noget hurtigere, hvor de sidste steps typisk tager en del længere tid, da det kræver større forståelse og mere tid, hvor du eksperimenterer.
Men her begynder man at tænke mere komplekse opgaver, eventuelt kombineret med automation, hvor det muligt. Du har styr på kontekt, avancerede prompteknikker og skabeloner. Ligesom du nemmere og nemmere kan identificere fejl i dine prompts, og hvor du skal justere til, for at få det ønskede resultat.
Trin 5: Ekspert – APIs, Automation og egne bots
Dette er ikke relevant for de fleste. Sidder du som projektleder, kommunikationsmedarbejder, direktør eller noget andet, hvor computeren ofte er involveret. Så er trin 4 oftest der, hvor det giver mening at ”stoppe”. Oftest vil du dog kunne udvikle dig meget, selv når du befinder dig på niveau 4. Selv er jeg på niveau 5, men oplever stadig, at jeg udvikler de kompetencer, vi snakkede om i trin 4.
Her snakker vi integrationer, træne egne chatbots med ChatGPT som fundament. Skræddersy flows, træk egen data ind mv.
Konklusion
At komme fra nybegynder til ekspert tager tid. Og du vil aldrig blive færdig, især på de sidste niveauer vil der konstant være nye ting, vinkler og ideer, der kan udvikles. Der er ingen 100% genvej. Men du kan undgå mange forhindringer og tage en smutvej, ved at tage ved lære af andre.
Så hæng i. Øv dig. Og nyd turen. Før du ved af det, mestrer du ChatGPT som en sand ekspert.